0 results

Wil jij deze Carnaval een keer geheel volgens traditie vieren? Of is jouw oude boerenkiel aan vervanging toe? Bekijk hier al onze boerenkielen en andere boerenkleding om feest in te vieren!

Wat is een boerenkiel?

Een boerenkiel is ouderwetse werkkleding die vroeger door vaak door boeren werd gebruikt. Wat opvalt is dat een boerenkiel geen voor- of achter sluiting heeft, waardoor het kledingstuk over het hoofd wordt aangetrokken. De boerenkiel zie je tegenwoordig in de praktijk nog maar weinig en is door werklui voornamelijk vervangen door de overall. Met de Carnaval is de boerenkiel echter nog een veelgebruikt verkleedstuk!

Waarom draagt men een boerenkiel met Carnaval?

Maar wat is nu de relatie tussen de boerenkiel en Carnaval? Voor een antwoord op deze vraag moeten we een lange tijd terug naar het vooroorlogse Brabant. Tussen de Gouden Eeuw en de Tweede Wereldoorlog was Brabant een provincie met veel armoede. Men had dus weinig geld voor kleding, waardoor de goedkope boerenkiel een veel gedragen kledingstuk was in die tijd. Ook met Carnaval, omdat mensen geen geld hadden voor een nieuw kostuum.

Een andere reden dat de boerenkiel veel gedragen wordt met Carnaval is terug te vinden in één van de grondbeginselen van het Bourgondische Carnaval: tijdens de Carnaval is iedereen gelijk. Van oudsher werden tijdens de Carnaval rangen en standen vergeten en was iedereen gelijk. Dit werd benadrukt doordat bijna iedereen hetzelfde droeg: de boerenkiel. Als je iets minder traditioneel verkleed wilt gaan, hebben wij ook een uitgebreid aanbod carnavalskleding heren en carnavalskleding dames.

Wil jij ook graag een boerenkiel kopen voor de aankomende Carnaval? Bestel hem dan bij Feestcenter.nl!